STIGNITE BUDUĆNOST UŠETAJTE U SVET OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

U vreme kada su rezerve fosilnih goriva na izmaku, možemo očekivati sve veću cenu energije. Da bismo to predupredili potrebno je da se okrenemo obnovljivim izvorima energije, kao što su voda, vetar, sunce.

Mi nudimo rešenje - solarni kolektor LN 2000

Iskoristite sunčevu energiju koja je svima dostupna ,neiscrpna i iznad svega besplatna.

Intenzitet sunčeve radijacije u Srbiji, je među najvećim u Evropi. Veliki broj sunčanih dana i intenzitet zračenja, koji u julu iznosi blizu 7 kWh /m2 (prosek je oko 4 kWh /m2 godinje) predstavlja idealnu osnovu za rentabilno korišćenje sunčeve energije. Ako uzmemo u obzir da je potreba za toplom vodom oko 40l po članu domaćinstva,lako je izračunati kolika je ušteda energije ovim vidom zagrevanja.

Još ako uzmemo u obzir objekte kojima nije dostuona električna energija(vikendice,salaši itd.) onda je instalacija solarnog sistema zagrevanja bez premca po efikasnosti i isplativosti. Čak i u zimskom periodu, na temperaturama do -5 0C solarni kolektor: LN 2000 daje toplu vodu temperature 350C ~ 400C.

 

 

SOLARNI KOLEKTOR LN 2000

 

 

 

Tehničke karakteristike :

DIMENZIJE

2040mm x 980mm x 86mm

APSORPCIONA POVRŠINA

1,9m2

TEŽINA

36kg

RAM

Al profil

DONJA ZAŠTITNA PLOČA

Al lim

GORNJA ZAŠTITNA PLOČA

kaljeno staklo debljine 4-5 mm

APSORBER

specijalno profilisani Al lim presvučen specijalnom bojom radiš to veće apsorbcije sunčeve energije

IZOLACIJA

tvrdo presovana mineralna vuna debljine 40 mm

KONVERTORI

Cu cevi O 12/ 11mm

SABIRNE CEVI

Cu cevi O 22/20mm

PRIKLJUČAK

3/4"

ZAPREMINA FLUIDA

3,02 l

KOEFICIJENT APSORPCIJE

oko 0,9

KOEFICIJENT ISKORIŠĆENJA

0,87-0,90

ZAŠTO Solarni kolektor LN 2000?

LN 2000 je proizvod domaće pameti i tehnologije. Napravljen je od najkvalitetnijih materjala, tako da postiže najbolje rezultate u radu, a vek trajanja uz minimalno odravanje je preko 50 godina.

LN 2000 daje dovoljno energije (oko 2kw) za zagrevanje vode za potrebe 4-5-točlane porodice (100-120 l)Osim za zagrevanje sanitarne vode može se uspešno koristiti za zagrevanje i dogrevanje različitih prostora (kuća, restorana, hotela, hala...) povezivanjem više kolektora, redno ili paralelno. Da bi ostvarili maksimalan efekat, kolektor je potrebno pravilno postaviti. Za podruje Srbije, kolektor treba orjentisati prema - od jugo-istoka do jugo-zapada pod uglom od 450.

KAKO FUNKCIONIŠE SOLARNI SISTEM?

Pravilno postavljen kolektor, prihvata maksimum sunčeve svetlosti i zagreva fluid(antifriz,glikol). Na ovaj način kolektor pretvara preko 95% sunčeve svetlosti u toplotnu energiju.Tu energiju cevima prenosi u bojler i preko izmenjivača toplote prenosi na vodu u bojleru, koji mora da bude dobro izolovan da bi obezbedio što manje gubitke energije. Kada preda toplotu fluid se iz izmenjivača toplote vraća u kolektort na ponovno dogrevanje.

U slučaju da je bojler na većoj visini od kolektora razmena energije se všri prirodnim strujanjem toplije faze. Ako to nije slučaj,u sistem se dodaje cirkularna pumpa,koja obezbeđuje potrebnu cirkulaciju fluida.

Ugrađena automatika sa termostatima omoguava samostalan rad sistema u svim uslovima eksploatacije. U proleće,leto i jesen kolektor omogućava dovoljno tople vode bez dogrevanja. Dok u zimskom periodu po sunčanom danu kolektor zagreva vodu na 350C 400C, te je potrebno dogrevanje nekim drugim izvorom energije (električni grejač, kotao za etažno grejanje), to omogućava automatika koja je ugrađena u sistem i bojler projektovan za ovakvu namenu.

Bojler za zagrevanje sanitarne vode treba da ima zapreminu od 100 do 150 l , dok za zagrevanje prostora treba da ima zapreminu od 300 do 600 l, što manjeg prečnika i veće visine, radi održavanja različitih temperatura na različitim visinama bojlera. Ovime se sprečava brzi gubitak energije.